Inspiratie

Er zijn veel organisaties, mensen, documentaires etc. die mij inspireren op het gebied van betekeniseconomie, de wereld een beetje beter maken. Een paar daarvan deel ik graag.

Documentaires:

 

Organisaties:

  • Sociale onderneming i-did. Een naaiatelier in Utrecht waar een oplossing voor zowel een sociaal maatschappelijk als een milieu probleem gecreëerd wordt.
  • Internationaal producent van tapijttegels Interface. Pionier en voorbeeld voor velen als het gaat om de combinatie van het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid en een business runnen.

 

Boeken, modellen, technieken en ‘kapstokken’:

  • Dear Mr. Westerner, een brief van een lokale bewoner in de Okavango regio in Namibië waarin geschreven wordt over de mooie mensen in de regio, hun waarden en realiteit. Het is voor mij als een spiegel die mij vanuit een ander perspectief naar onze samenleving laat kijken. De brief kwam ik tegen bij het plannen van een reis.
  • The Framework for Strategic Sustainable Development, ook bekend onder de naam van The Natural Step-framework.  Dit raamwerk omvat methodes, concepten, middelen én principes om een continue leerproces op het gebied van duurzaamheid gestructureerd te borgen. Het raamwerk is ontwikkeld op initiatief van Karl-Hendrik Robèrt en wordt wereldwijd uitgedragen door de non-profitorganisatie The Natural Step.
  • Theory-U door Otto Scharmer. Een model met praktische technieken, beschreven in een boek en ook beschikbaar als eLearning op edX. Zelf heb ik het Global U.Lab programma in 2015 gevolgd en heb ik het in 2016 als host begeleid.
  • Reinventing Organizations van Frederic Laloux. Een inspirerend boek over de toekomst van organisaties. Helder geschreven en met herkenbare zienswijze op organisaties en hoe deze zich ontwikkelen. Klik hier voor de samenvatting van ‘Reinventing Organizations – Geïllustreerde versie’ van Bart-Jan.